Bokföring
Uppdaterad: 
22.05.2025

Kvittolagen ändrades 2024 - du behöver inte längre spara papperskvitton!

Får man slänga papperskvitton nu? Nya regler från 2024 förklarar!

Den 1 juli 2024 trädde den nya kvittolagen i kraft, vilket innebär att du kan slänga dina papperskvitton och pappersfakturor – så snart de har digitaliserats korrekt. Smidigt va? Tänk vad mycket tid (och plats) detta kommer att spara dig!

Enligt de nya reglerna från 1 juli 2024 måste kvitton sparas digitalt i sju år, räknat från slutet av det kalenderår de tillhör. Du får slänga originalkvittot i papper så snart det har digitaliserats korrekt – förutsatt att det inte finns någon risk att informationen ändras eller försvinner.

Observera att både bilden och bokföringen sedan fortfarande måste sparas digitalt i sju års tid, men det fysiska kvittot kan du faktiskt slänga så fort handlingen är överförd.  

Utdrag från Bokföringslagen

7 kap 6§  

“6 § Ett företag får förstöra pappershandlingar och elektroniska handlingar som används för att bevara räkenskapsinformation, om räkenskapsinformationen överförs till en annan pappershandling eller elektronisk handling. Handlingarna får dock endast förstöras om överföringen med hänsyn till tekniska metoder, organisatoriska åtgärder och övriga omständigheter inte innebär risk för att räkenskapsinformationen förändras eller försvinner.”

Viktigt att tänka på när du digitaliserar ditt kvitto

Det finns några saker att tänka på när du tar bilden och digitaliserar ditt kvitto. Det är viktigt att du får med denna nödvändiga information på bilden:  

  • Totalbeloppet för köpet.
  • Hur mycket momsen är på.
  • Vad som har köpts.

Skulle inte all information få plats på en bild, går det bra att ta flera bilder. Det är extra viktigt att få med all information på den digitala bilden om du slänger originalkvittot. Missas något finns en risk att kvittot inte kommer vara giltigt för din bokföring.  

Säker lagring: Så skyddar du dina digitala kvitton

Det är också du som företagare som ansvarar för att ditt kvitto sparas på rätt sätt. Trots att du har sparat ditt kvitto i ett bokföringsprogram är det bra att vara på den säkra sidan, spara ned dina kvitton/bilder på ett USB eller på en molntjänst för att inte riskera att de försvinner. Om du byter bokföringsprogram är det extra bra att ha underlagen sparade någon annanstans än enbart i ditt bokföringsprogram.