Att driva eget företag innebär många positiva saker, såsom större frihet och möjlighet att bestämma över sin egen tid. Att vara egenföretagare innebär däremot också att du behöver ta lite mer ansvar, bland annat över din framtida pension.
I denna artikel går vi igenom hur pension fungerar för egenföretagare, vad du bör tänka på men vi ger också några tips på hur du kan pensionsspara smart.
Den allmänna pensionen är grunden i det svenska pensionssystemet. Den allmänna pensionen betalas ut av staten från och med att du uppnått pensionsåldern, det är däremot möjligt att ansöka om uttag både tidigare och senare. Huruvida det beviljas skiljer sig dock från fall till fall.
Den statliga pensionen har alla med en årsinkomst på minst 24 873 kronor (gäller 2025) rätt att tjäna in till. Har du en mindre årsinkomst än det har du inte möjlighet att tjäna in till den allmänna pensionen.
Om du driver och äger en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag baseras din allmänna pension på överskottet i verksamheten - alltså vinsten efter att du betalat skatt och avgifter. Ju högre överskott du har, desto mer tjänar du in till pensionen.
Eftersom du inte får någon lön i traditionell mening är det viktigt att företaget går med tillräcklig vinst varje år. År med lågt eller inget överskott alls ger låg eller ingen pensionsrätt för det året.
Tips! Se till att planera din ekonomi så att du kontinuerligt får ett stabilt överskott. Det är avgörande för din framtida pension.
Driver du ett aktiebolag behöver du ta ut lön från bolaget för att ha möjlighet att tjäna in till den allmänna pensionen. Det är den beskattade lönen som ligger till grund för dina framtida pensionsutbetalningar. Har du ingen beskattad lön har du inte heller rätt till någon allmän pension.
Kom ihåg! Även om ditt aktiebolag tjänar mycket pengar ger det inte dig rätt till allmän pension. Kom därför ihåg att du måste ta ut lön för att det ska kunna räknas in och för att du ska kunna tjäna till den allmänna pensionen.
I Sverige har 9 av 10 anställda tjänstepension via sina arbetsgivare och som en del i sitt anställningsavtal. Som egen företagare har du däremot ingen som automatiskt sätter av till tjänstepensionen åt dig - detta är alltså något du själv måste ta ansvar för att göra.
Tjänstepensionen för anställda ligger normalt runt 4,5 - 6 % av bruttolönen. Som egenföretagare behöver du kompensera för den uteblivna tjänstepensionen på egen hand. I bästa fall försöker du spara på ungefär samma nivå (4,5 - 6 %) genom att lägga undan samma mängd av din lön eller ditt överskott.
Tjänstepensionen utgör ofta en stor del av ekonomin för de som är pensionerade, så det är viktigt att prioritera det sparandet.
Viktigt att poängtera är att olika regler gäller beroende på vilken bolagsform du har. Driver du en verksamhet utan att vara anställd kan du inte teckna en traditionell tjänstepension. Istället behöver du som ovan nämnt starta upp ett eget pensionssparande, gärna motsvarande 4,5 - 6 % av överskottet efter egenavgifter.
Driver du ett aktiebolag ser däremot möjligheterna annorlunda ut. Som ägare av ett aktiebolag kan du nämligen vara anställd i ditt eget bolag. Då har du möjlighet att teckna en tjänstepensionslösning via bolaget - precis som vilken arbetsgivare som helst.
Att driva och äga ett företag har många fördelar men det kräver också att du tar extra ansvar för vissa områden, däribland pensionen. Vi delar med oss av tre smarta tips att följa för att trygga upp din framtida ekonomi när du blir äldre och går i pension:
Vi besvarar här några vanliga frågor om pension för egenföretagare.
Antingen väljer du att spara själv, (gärna 4,5 - 6 % av överskottet), eller så är du själv anställd i ditt eget aktiebolag och kan på egen hand teckna tjänstepension i bolaget och för dig.
Om ditt företag inte ger tillräckligt överskott, eller om du inte tar ut någon lön, minskar din pensionsgrundande inkomst det året. Det kan påverka både din allmänna pension och din möjlighet att spara till pensionen.
En målbild bör vara att spara åtminstone 4,5 - 6 % av din lön eller ditt företags överskott varje månad. Det motsvarar nämligen vad de flesta anställda får inbetalt till sin tjänstepension via arbetsgivaren.